Aug 20 2021

/

Facebook Reklamları Nasıl Yayınlanır: Facebook’ta Reklam Vermek İçin Adım Adım Kılavuz

Neden Facebook’a Reklam Vermelisiniz?

Neredeyse her ay 2,9 milyardan fazla insan ve her gün yaklaşık 1,9 milyar  kullanıcıya sahip olan Facebook, pazarlamacılara organik trafiklerini artırmak  ve işletmenizi geniş kitlelere ulaştırmak için benzersiz bir fırsat sunuyor.

Geniş   kitlelere ulaşabilirsiniz: Facebook sosyal medyanın  en etkili platformlarından biridir. Düzenli olarak bu kadar çok insanı çeken bir platformla, markanıza daha fazla görünürlük ve potansiyel sağlama konusunda katkı sağlayabilirsiniz.

Reklamınızı görenleri filtreleyebilirsiniz:  Reklamınızı oluştururken yaş, ilgi alanları, davranışlar ve daha fazlası gibi demografik verilerden parametreler belirleyerek tıklama olasılığını artırabilirsiniz. Bu önemlidir çünkü reklam harcamanız, teklifinizden en fazla değeri elde edebilecek potansiyel müşterilere tahsis edilmelidir.

Facebook yerleşik reklam analitiğine sahiptir: Reklam performansı takibi, reklamınıza başladığınız andan itibaren gerçek zamanlı olarak kaydedilir ve kullanılabilir. Hangi kampanyanın işe yaradığını ve reklamcılık stratejinizi gelecekte nasıl geliştireceğinizi daha iyi anlamak için bu ölçümleri  kullanabilirsiniz.

Facebook Reklam Yöneticisi

Facebook Reklam Yöneticisi özellikleri, dört bölüme ayrılmıştır:

Özet: Bu bölüm, son harcama tutarınızı, reklam performansınızı, önemli erişim, etkileşim sonrası ve bağlantı tıklamaları gibi metrikleri özetler.

Tüm Reklamlar: Belirli bir dönemde birden çok reklam yayınlayan işletmeler için daha ayrıntılı metrikleri görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca bu bölümde seçtiğiniz reklamları duraklatabilir veya silebilirsiniz.

​​Kitleler: Bu bölümde, reklamlarınız için oluşturduğunuz herhangi bir hedef kitle bulunur. Belirli bir kitle seçtiğinizde hangi reklamların bu potansiyel müşterilere ulaştığını görebilir ve değişiklik yapabilirsiniz.

Otomatik Reklamlar: Bu bölüm sadece otomatik reklam oluşturduğunuzda kullanılabilir. Otomatik reklamlarınızın sonuçlarını özet olarak görebilirsiniz.

Facebook Reklamları Nasıl Yayınlanır?

1. Facebook Reklam Yöneticisi ile Bir  Hesap Oluşturun

Facebook Reklam Yöneticisi’ni kullanmak için bir Facebook İşletme Sayfasına ihtiyacınız olacak (Buradan öğrenebilirsiniz). Bunun nedeni, reklamları kişisel olarak yayınlayamamanızdır. Ardından, şu adımları izleyin:

  1. https://www.facebook.com/business/tools/ads-manager adresine gidin.
  2. “Reklam Yöneticisine Git” yazan düğmeyi tıklayın.
  3. Reklam hesabı kurulum sayfasında bilgilerinizi onaylayın.
  4. Ödeme yönteminizi ayarlayın.
  5. Değişiklikleri kaydedin.

Reklam Yöneticisi ayarlandıktan sonra, Facebook reklamlarınız için kontrol merkezi haline gelir.

2. Facebook’un Reklam Yöneticisi aracılığıyla bir reklam oluşturmaya başlayın

Reklam Yöneticisi’ne giriş yaptığınızda, tüm kampanyalarınızın, reklam setlerinizin ve reklamlarınızın elde ettikleri sonuçlarla birlikte listeleneceği bir performans kontrol paneli göreceksiniz. Eğer bir reklam oluşturmadıysanız bu pano boş görünecektir.

Facebook Reklam Yöneticisi aracılığıyla yeni bir kampanya, reklam seti veya reklam oluşturmak için, sekmede oluşturmak istediğiniz reklam türünün üzerine gelin ve aşağıda gösterildiği gibi bu reklam türlerinin en solundaki mavi “Oluştur” düğmesini tıklayın. Bu ekran görüntüsünden, şu anda Yeni Bir Kampanya oluşturmaya hazır olduğumuzu görebilirsiniz.

3. Bir Hedef Seçin

Facebook’un Reklam Yöneticisi, birçok sosyal medya reklam ağı gibi, kampanya hedefiniz göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Başlamadan önce ,kampanyanız için bir hedef seçmeniz istenecektir.

Yukarıdaki ekran görüntüsünde, aralarından seçim yapabileceğiniz 8 farklı hedef vardır. Liste  satışları artırma (Sales), müşteri adayı oluşturma (Leads), trafiği arttırma (Website traffic), ürün ve marka farkındalığı (Product and brand consideration), genel marka bilinirliği (Brand awareness and reach), uygulamanızın yüklenmesi (App promotion), yerel mağaza ziyaretleri ve promosyonlar (Local store visits and promotions) ve bir hedef olmadan kampanya oluşturma (Create a campaign without a goal’s guidance)  gibi hedefler içerir. Bu hedeflerden birini seçerek, Facebook’a neyin ne olduğu konusunda daha iyi bir fikir vermiş olursunuz.

4. Kitlenizi Seçin

Bir sonraki adımınız, hedef kitlenizi yapılandırmaktır. Her reklam için hedef kitlenizi yapılandırabilirsiniz. Facebook’ta reklam verirken, muhtemelen birkaç farklı hedefleme seçeneği deneyerek tam uygun bir  hedef kitleye ulaşabilirsiniz.  Facebook’un hedefleme kriterleri odağınızı daraltmanıza yardımcı olur. Kitle tanımı göstergesi, kitle hedefleme alanlarının sağında bulunan bir araçtır ve  potansiyel bir erişim sayısı bulmak için seçtiğiniz tüm mülkleri dikkate alır.

Geniş bir kitle yerine belirli bir kitleyi seçmek arasında kararsızsanız, hedefinizi düşünün. Trafik çekmek istiyorsanız, muhtemelen sunduğunuz teklifle ilgileneceğini bildiğiniz insan türlerine odaklanmak isteyeceksiniz. Ancak, marka oluşturmak istiyorsanız farkındalık yaratmak veya geniş kitlelere hitap eden bir teklifi tanıtmak için daha genel bir kitleye odaklanmaktan çekinmeyin.

Hedef kitle yapılandırmada kullanabileceğiniz metrikler şöyledir:

Konum, yaş, cinsiyet, dil, ilişki durumu, eğitim, iş, finansal  durum, ev,  ebeveynler, nesil, etnik yakınlık, yaşam olayları, ilgi alanları, davranışlar ve bağlantılar. Ayrıca Facebook’un  özel hedef kitle seçme seçeneğini de kullanabilirsiniz. Şirketinizin iletişim veri tabanında bulunan, web sitenizde  bir sayfayı ziyaret eden, uygulamanızı veya oyununuzu kullanan kişiler de hedef kitleniz olabilir. Reklamlarınıza iyi yanıt veren bir grup bulduğunuzda, Facebook bu hedef kitleleri daha sonra tekrar kullanmak üzere kaydetmenize olanak tanır; bu nedenle, bir süredir Facebook reklamları yayınladıktan hedef kitlenizi daha net görebilirsiniz.

5. Bütçenizi Belirleyin

Facebook, günlük bütçe veya ömür boyu bütçe belirlemenize imkan tanır.

Günlük Bütçe: Reklam setinizin gün boyu aralıksız yayınlanmasını istiyorsanız bu bütçe türü sizin için uygundur. Günlük bütçe kullanmak, Facebook’un hızınızı artıracağı anlamına gelir.

Ömür boyu Bütçe: Reklamınızı belirli bir süre boyunca yayınlamak istiyorsanız ömür boyu bütçe seçeneğini tercih edebilirsiniz. Facebook’ta reklam vermenin maliyeti belirlenmiş bir fiyata bağlı değildir, bunun yerine işletmenizin kullandığı teklif verme modelinin ve stratejisinin kapsamına ve türüne göre farklılık gösterir.

Aşağıdaki tabloda yaklaşık Facebook reklam maliyet oranları gösterilmiştir.

Teklif ModeliOrtalama Facebook Reklam Maliyeti
Tıklama başına maliyet    (CPC)$1.00
Beğeni başına maliyet      (CPL)$1.07
İndirme başına maliyet     (CPA)$5.47
Bin gösterim başı maliyet  (CPM)$7.19
Teklif TürleriTeklif Stratejisi
Harcamaya Dayalı TeklifÇoğu değer için bütçenin tamamını harcamaya dayalıdır.En Yüksek Hacim: İstediğiniz kadar olası müşteriye ulaşmanız  mümkün.En Yüksek Değer:  Yüksek miktar üzerinden yüksek satış değeri elde etmek için  bütçeyi kullanmak.
Hedefe Dayalı TeklifElde etmek istediğin değere dayalı tekliftir.Sonuç Başına Maliyet: Maliyet tutarını karlı kalmak için satın alma başına maliyet yöntemi uygulanır.Reklam Harcama Getirisi:Reklam harcaması ortalamasını tutmayı hedefleyen bir ROAS kontrolüne tabidir, ancak tam olarak uyulması garanti edilmez.
Manuel Teklif VermeNe kadar olduğuna bağlı olarakdinamik olarak teklif verebilir.Teklif Sınırı: Tahmin edileni anlayan reklamverenler için açık artırmalarda maksimum bir teklif belirlemek  iyidönüşüm oranları oluşturabilir.

6. Reklamınızı Oluşturun

Reklamınızın nasıl görünmesini istersiniz? Bu sorunun cevabı hedefinize bağlıdır. Web sitenize yapılan tıklama sayısını artırmak istiyorsanız, Facebook’un Reklamı Yöneticisi, Web Sitesine Tıklamalar reklam seçeneğini  önerecektir. Bu reklam seçeneği iki biçime ayrılmıştır: Bağlantılar ve Döngüler

Bağlantı reklamı bu tek resimli bir reklamdan oluşur. Döngü reklamı ise  çok resimli bir reklam görüntüleyebileceğiniz anlamına gelir. Hiçbir ek ücret ödemeden üç ila beş kayan resim içeren reklam oluşturabilirsiniz.

Bir Bağlantı reklamı şu şekilde görüntülenecektir:

Dönen reklam şu şekilde görüntülenecektir:

Reklam türüne  karar verdiğinizde, reklam varlıklarınızı yüklemeniz gerekir. Facebook’un, her reklam türü için kullanıcıların belirli tasarım kriterlerine uymasını gerektirdiğini unutmamak önemlidir.

Tek resimli reklamlar için Facebook, kullanıcıların aşağıdaki tasarıma uymasını ister:

  • Metin: 125 karakter
  • Reklam Başlığı: 25 karakter
  • Görüntü oranı: 1,91:1
  • Görüntü çözünürlüğü (CTA dahil): 1080 x 1080 piksel

Çok resimli reklamlar için Facebook, aşağıdaki tasarım şartlarını önerir:

  • Önerilen resim boyutu: 1080 x 1080 piksel
  • Görüntü oranı: 1:1
  • Metin: 125 karakter
  • Başlık: 40 karakter
  • Bağlantı açıklaması: 20 karakter

Bu  reklam türleri “Trafik” reklam verme amacı için kullanılan reklam türleridir. “Gönderilerinizi öne çıkarın”ı seçtiyseniz, size farklı bir reklam seçeneği sunulur.

7. Reklamınızın performans ölçümlerini izleyin.

Reklamlarınız yayınlandıktan sonra, nasıl performans gösterdiğini takip etmek isteyeceksiniz. Sonuçları izlemek için Facebook Reklam Yöneticisi ve. pazarlama yazılımına bakabilirsiniz.

Facebook’un istediği bazı temel ölçütler:

  • Performans: Sonuçlar, erişim, sıklık ve izlenimler gibi metrikleri içerecek şekilde özelleştirilebilir.
  • Engagement: Sayfa beğenileri gibi metrikleri içerecek şekilde daha da özelleştirilebilir.
  • Videolar: Video görüntülemeleri gibi metrikleri içerecek şekilde daha fazla özelleştirilebilir. Videonun ortalama şu kadar yüzdesi görüntülendi gibi.
  • İnternet sitesi: Web sitesi işlemleri (tümü), ödemeler, ödeme ayrıntıları, satın almalar ve sepete eklemeler gibi metrikleri içerecek şekilde daha fazla özelleştirilebilir.
  • Uygulamalar: Uygulama yüklemeleri, kredi kartı harcamaları, mobil uygulama işlemleri ve uygulama etkileşimi başına maliyet metrikleri içerecek şekilde özelleştirilebilir.
  • Tıklamalar: Tıklamalar, benzersiz tıklamalar, TO (tıklama-oranı) ve TBM (tıklama başına maliyet) alanları izlenebilir.
  • Ayarlar: Başlangıç tarihi, bitiş tarihi, reklam seti, ad, reklam kimliği, yayın, teklif ve amaç gibi metrikleri içerecek şekilde  özelleştirilebilir.

Başarınızı ölçmek için bu ölçütlerden hangisini kullanırsanız kullanın reklam çalışmaları verilerini Facebook  Reklam Yöneticisi’nde bulabilirsiniz.

8. Facebook reklam performansı hakkında raporlama.

Özel raporları e-posta yoluyla da alabilirsiniz. Bunu nasıl kuracağınız aşağıda açıklanmıştır:

  1. Üst ana menüden Analiz Et ve Raporla’ya gidin.
  2. Reklam Raporlama’yı seçin.
  3. Özel Rapor Oluştur’u seçin.
  4. Kayıtlı bir raporu seçin ve açın.
  5. Kaydet simgesinin yanında Farklı Kaydet’i seçin. Raporunuza bir ad verin ve E-posta takviminizi kontrol edin.
  6. Raporlama tercihlerinizi düzenlemek ve onaylamak için yönlendirmeleri izleyin.

 Kaynak: 

https://blog.hubspot.com/marketing/facebook-paid-ad-checklist

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir